Såga i sommar - 3 topptips som gör det lite enklare

Just nu är jag mycket ute i trädgården och sågar virke till diverse kommande projekt. Tänkte därför passa på att tipsa om vad man ska tänka på när det ska sågas och klyvas och delas. Här om mina 3 bästa tips:

1.HA ALLTID BRA BELYSNING. För att du ska kunna se att du sågar rätt måste du givetvis ha bra belysning. Ändå missar många detta självklara och jag har flera gånger sett katastrofala felsågningar pga dålig belysning. Var noga med detta. För det är exempelvis lätt att låta sig luras om ljuset kommer från sidan och kastar sneda skuggor.

2. TVÄTTA BLADET. Även fast du sågar rakt utan att böja bladet så kan det ändå knipa fast. Många gånger beror det på att det blivit en beläggning av smuts eller kåda på sågbladet. Tvätta med lacknafta eller såpa och prova igen. Du kan också med fördel stryka på lite stearin. Då går sågen ännu lättare i spåret.

3. ANVÄND SEPARAT SÅG TILL SPÅNSKIVOR . Använd inte en ny, dyr såg till spånskivor. För dylikt material är det bättre med en separat såg. Spånskivor slipar nämligen ner nya fina sågtänder snabbt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0